Mazsorett és Színpadi látványtánc
"A tánc: Út a test és a lélek együttes boldogságához!"
MENÜ

 

Amit a maszorettről

tudni érdemes

 


Miért jó a mazsorett?


A mazsorett hozzájárul a fiatalok testi, értelmi, esztétikai fejlődéséhez, segít a

mozgáskultúra kialakításában. Sokoldalú képesség és készségfejlesztő hatása

van, fejleszti a mozgáskoordinációt, segíti a helyes testtartás kialakulását.

A közös munka és fellépések összekovácsolják a fiatalokat, új emberekkel és

élményekkel gazdagodnak általa.A mazsorett története

 

 

A mazsorettek megjelenése a fúvószenekarokhoz vezethető vissza.

A 19.században a zenekarok karmestere használt botot a felvonuló zenekarok elött a ritmus vezénylésére, majd az 1930-as években a tamburmajor menetelt a felvonulás élén, aki botforgatással színesítettea zenekarok menetét. Mindez amerikai szokás lett. A botforgatás egyre bonyolultabbá vált, amit táncos lépések egészítettek ki.

Az 1930-as évek elején a tamburmajorság igen egyedülálló és különleges dolog volt. A felvonulásokon az alakzatban vonuló csapatok előtt menetelt a tamburmajor, aki ellentétben a többi taggal lány volt.

 

A táncosság, botforgatás több szint adott a polgári, katonai és iskolai zenekaroknak ezért a zenekarvezetők úgy vélték, hogy több nézőt vonzanak majd a vonuló zenekarok, ha velük vonul 1 vagy 2 botforgató is. Ez olyan népszerű lett, hogy az ország főiskolás lányai mind szerepelni akartak, azonban meg kell említeni, hogy a kezdetekben a bot nehézsége miatt főleg fiúk, férfiak forgattak botot.


Később a női botforgatók hirtelen feltűnése miatt kissebb és rövidebb botot készítettek.  A 40-es, 60-as években egyre több lány lett mazsorett. A lányok és fiatal nők megjelenése által a botforgatás az önkifejezés művészibb és tetszetősebb formájává vált. 

A mazsorettek elsősorban fúvószenekarokkal felvonuló, botot forgató lánycsoportot jelent. A mazsorett egy olyan botot forgató lányt vagy fiút jelent, aki egy koreográfiát mutat be egyedül, vagy csoportban, rendszerint egy fúvószenekar társaságában, vagy legalábbis fúvószenére.


Az évek során a táncosok különböző újításokat vittek a műfajba. A hagyományos tradíciónális indulók, menettáncok mellett megjelentek a show táncok. A show táncok különböző táncműfaj elemit, lépéseit vették át. Ilyen például a samba, cha- cha-cha, paso, dixie, jive, kan-kan alaplépései.A mazsorett bot, pálca használata mellett megjelentek más eszközök, mint a pom- pom, zászló, világítos bot, esernyő, stb., melyekkel gazdagítják és szinesítik műsoraikat. Az újítások, az új eszközök, lépések hatására a zenében is történtek változások. A fúvószene mellett más zenei műfajok is szerepet kaptak a koreográfiák kialakításában.

aaaaaaaaaaaa

 

Mára a mazsorettek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon. A csoportok hazai és külföldi szerepléseken, versenyeken, fesztiválokon vesznek részt. 

Hol találkozhatunk mazsorettekkel?

 

A mazsorettek számos rendezvény kedvelt szereplői,mint:

 • ünnepségek
 • fesztiválok
 • falunapok
 • versenyek
 • szüreti mulatságok, felvonulások
 • sportrendezvények
 • egyéb rendezvények
http://www.taskanet.hu/images/P/110-264med-01.jp

 

Menü

Hírek

 • Jelentkezés

  Áprilistól szeretettel várunk mindne kedves érdeklődőt mazsorett és színpadi látványtánc órákra.

  Bővebben: a jelentkezés menüpont alatt!

Asztali nézet